4 June Is My Birthday


Harini masuklah hari lahirku yang ke-24. Alhamdulillah masih dipanjangkan umur dan diberi kesihatan. Bila dah mencapai umur sebegini, berbagai soalan yang timbul dari mulut orang ramai dan keyword top 5 yang boleh diagak ialah soal kahwin. Belum jodoh. Lagipun aku baru sangat habis study jadi mana sempat nak kumpul duit. Kerja pun tak menentu, macam mana nak jaga anak orang. Pada pendapat aku, kalau lelaki kahwin umur 30an pun tak de masalah. Yang penting berkemampuan dan dah bersedia untuk pikul tanggungjawab. Soal kahwin ni bukan suka-suka. Kena ambil serius kerana ada ikatan dua jiwa hingga ke akhir hayat dan tidak mahu putus ditengah jalan.

For friends from foreign countries, today is my birthday. I'm already 24 years old now. A bit old but still sweet and cute. I'm very proud to be your dude. Thank you for always support me from behind and always give me a hand when i need. I hope, our friendship will be never last forever. A moment we cares each other and share our's stories is the best part in my life. I'm enjoyed it. Friends in need is a friend indeed. Thank you very much.

Harini pun aku dapat mesej dan panggilan percuma dari Maxis dan Digi. Sama seperti tahun lepas, percuma untuk rangkaian masing-masing sahaja. Apa salahnya untuk hari lahir dilepaskan panggilan percuma untuk kesemua rangkaian contohnya Digi ke Celcom atau U mobile. Tak ramai sebearnya member aku yang pakai Digi. Aku guna Digi ni pun disebabkan boleh bermain facebook secara percuma. Maxis lagilah kedekut, bagi  percuma sehari je. Tapi sekurang-kurangnya adalah jugak dari tak de langsung. Bercakap pasal syarikat telco ni, aku cukup tak berpuas hati sejak kebelakangan ni kerana banyak sangat iklan dari pagi hingga ke Maghrib. Kadang-kadang satu iklan diulang berkali-kali sehari. Iklan macam ni mengganggu privacy sehinggakan tidak kira waktu solat. Dengar bunyi mesej maka kuranglah khusyuk. Kalau mesej penting tak kisah. Tapi bila ditengok iklan apa kejadah, memang sakit hati. Aku syorkan lepas ni dikeluarkan akta untuk syarikat telco menghantar iklan 2-3 kali ja seminggu. 

Bila usia semakin lanjut, orang cakap harus berfikiran matang. Dah tak boleh tengok kartun, main video game, atau main permainan. Rasanya tak ada masalah. Lagipun aku ni peminat setia kartun sejak kecil terutama anime. Video game pula apa masalahnya sedangkan ayah aku yang berumur 40an pun bermain playstation. Kalau itu minat kita teruskan selagi tidak lalai dan memudaratkan. Zaman aku membesar ni pun tak sama seperti zaman dulu yang tiada televisyen atau gadget moden. Mainan pula tak salah tetapi biarlah bersesuaian. Faizal Tahir, seorang artis glamer sendiri pun ada patung figura kesayangan. Bukannya nak main sangat dengan permainan tu. Lebih kepada koleksi dan barang peribadi.

Inbox dan status laman sosial aku penuh dengan ucapan selamat hari lahir, happy birthday dan macam-macam ayat. Terima kasih untuk kesemua yang mengingati hari jadi aku. Kalau ada mesej yang tidak dibalas, aku minta maaf sebab banyak sangat dan tak sempat. Terima kasih juga kerana doakan kesejahteraan aku.



9 yang bergurau:

Kang Kapuk berkata...

Happy B'Day Zol......panjang umur tetap diberi ke-imanan

Salam dari Indonesia

5zol berkata...

terima kasih kang....

kH@irolina berkata...

waaa 5zol dah 24thn.. thniah smoga pnjang umur ye.. hehehe.. dan cepat2 la dpt keja then kwin... hihihii

Kitty berkata...

Happy birthday 5zol. Umo dah tambah setahun lagi. Hahaha! Anyway, Enjoy the day and have a blast. ;)

5zol berkata...

hehe... makasih smua.. always support me...

deqwan corat coret berkata...

eppy bday zoll..wish u pnjg umo murah rezki..aminn

5zol berkata...

tq very much nana....

Rulita.park berkata...

happy birthday 5zol hehhe :D semoga cepet dapat jodoh hahha :D maaf terlambat ucapin :D

5zol berkata...

makasih ya rulita...