Memaparkan catatan dengan label Info. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Info. Papar semua catatan

Kenapa aku buang iklan Nuffnang?



Ada yang tanya, kenapa aku dah buang iklan nuffnang dalam blog ni? Dah putus asa ke apa? Untuk pengetahuan, terdapat beberapa blog yang aku wujudkan tapi yang paling aku monitor ialah Blog Ketegaq. Untuk Blog Ketegaq, Alexa rank dah kurang dari sejuta dan traffik UV semakin naik disebabkan beberapa teknik SEO yang aku gunakan. Blog ni pulak aku lebihkan untuk peribadi. So, kalau korang jumpa nama 5zol tapi link berbeza antara dua blog ni jangan pulak terkejut. Memang dalam dunia blog ni rasanya aku sorang je yang guna trademark 5zol. 

Blog personal ni aku jarang update coz tak ada idea tapi lebih friendly. Sakit demam, visitor yang blog walking sini selalu ambil berat. Berlainan pulak dengan blog berkonsepkan news n media iaitu Blog Ketegaq yang aku bangunkan. Kebanyakan yang singgah sekadar touch n go. Terima kasih sangat pada kawan-kawan yang selalu singgah sini walaupun jarang ada benda untuk dikongsi. Minta maaflah juga kalau ada kunjungan tak terbalas. Kalau ada link yang mencurigakan di Shout Box, memang jangan haraplah aku nak klik.

Sirih Pinang


Sirih digunakan oleh orang Melayu sebagai hantaran dalam istiadat perkahwinan orang Melayu. Sirih juga digunakan dalam upacara menjampi seseorang dalam proses mengubati pesakit. Selain daripada itu, daun sirih juga boleh dimakan bersama-sama gambir untuk mengubati penyakit cirit-birit. Bagi mengubati pendarahan pada hidung, daun sirih digulung dan disumbat ke dalam lubang hidung untuk menghentikan pengaliran darah dari dalam hidung.

Pada kebiasaannya dahulu, pokok sirih banyak ditanam di kampung-kampung. Daun sirih berwarna hijau gelap dan bersaiz kira-kira 15 cm panjang dan 10 cm lebar. Ia juga mudah didapati di pasar, terutamanya di kawasan pedalaman.Suatu waktu dulu jika kita pergi ke mana-mana rumah orang Melayu mesti kita akan menemui tepak sirih dan gobek sirih. Gobek digunakan untuk melumatkan sirih sebelum dimakan.Suatu waktu dulu jika kita pergi ke mana-mana rumah orang Melayu mesti kita akan menemui tepak sirih dan gobek sirih. Gobek digunakan untuk melumatkan sirih sebelum dimakan.

Sebenarnya tradisi memakan sirih ni masih diamalkan oleh ayah aku. Memang dari muda dia memakan sirih dan sudah menjadi ketagihan. Orang yang kuat memakan sirih ni mengalami masalah mulut merah. Tapi tak kisah la kalau setakat ketagih sirih. Ade jugak khasiatnya. Kalau ketagih benda lain boleh meudaratkan kesihatan. Aku pernah dengar hukum memakan sirih ni makruh kalau membuat kotor meludah sana sini. Kebiasaannya sirih akan dicalit dengan sedikit kapur dan beberapa kacip pinang. Pinang pun ada kategorinya yang boleh dimakan dan tidak. Yang tidak boleh dimakan boleh mendatangkan mabuk. Hukum mabuk sirih pinang ni wallahualam aku pun tak pasti. Yang pasti, jika makan sesuatu yang memudaratkan kesihatan boleh dikategorikan sebagai haram.


Menggunakan Internet Dengan Bijak


Ruginya ada internet kalau tak pandai mendownload. Lepas ada sambungan streamyx dirumah, aku jarang membeli VCD atau DVD. Sebelum ni kalau beli pun macam biasalah yang cetak rompak. Alasannya sebab murah. Tapi kalau difikirkan balik, aku hanya mengkayakan tauke cetak rompak tu. Kualiti video pun kadang-kadang teruk. Lebih baik aku download sendiri. Beli RMVB player, boleh tengok direct dengan televisyen. Tak ada masalah CD sangkut la, CD calar la atau apa-apa. Untuk masa ni, servis Unifi tak sampai lagi dikawasan aku. Insyaalah kalau dah sampai aku akan tukar. 

Dengan internet pula, proses mencari dan mendownload lagu adalah lebih senang. Sebelum ni, kalau nak apa-apa lagu kena pergi ke kedai handset dan dicas sekitar RM1-RM3 untuk satu lagu. Padahal tauke kedai handset tu pun rembat entah dari mana lagu-lagu tu. Cukup senang diorang buat duit. Kita yang lemah IT ni pun ikut je janji dapat apa yang kita nak. Bila difikirkan semula, rasa tertipu pulak. Sekarang kalau nak download apa-apa lagu hanya taip tajuk lagu tersebut di google atau yahoo dan lepas tu keluar lah bermacam-macam link. Mudah dan ringkas tanpa dikenakan bayaran. 

Proses mendownload tahun lepas adalah lebih mudah berbanding tahun ni. Sekatan yang dijalankan SOPA cukup menyakitkan hati sehinggakan banyak website yang menjadi host uploading file ditutup dan dipantau. Filem yang diupload sebelum ni seperti cerita-cerita lama habis dilenyapkan. Filem yang baru diupload pun tak bertahan lama. Sekejap ja terus dilupuskan. Ramai sebenarnya yang tidak berpuas hati dengan tindakan SOPA ni. Tapi tiada apa yang boleh dilakukan. Sekadar berdiam dan menerima apa yang terjadi.

Youtube pula menjadi altenatif untuk pengguna melayari media secara streaming tanpa perlu mendownload. Bagus sebenarnya kewujudan Youtube ni. Senang je nak guna. Hanya taip apa yang kita nak tengok lepas tu keluar terus di skrin. Video yang tidak pernah ditayang di televisyen atau tidak pernah disangka kewujudannya ada disitu. Memang betullah apa yang diperkatakan bahawa internet ni dunia tanpa batasan. Yang haram dan halal semua ada. Paling penting, kita sendirilah yang harus menilai. Elakkan perkara negatif dari kemudahan yang ada.




Syiling Baru Bermasalah


Semalam aku berjalan di pasar malam yang berdekatan. Sedang berjalan, teringin pula untuk makan ayam goreng lalu aku singgah disalah sebuah gerai. "Berapa ringgit kak?" aku bertanyakan pada tauke gerai tersebut. "Seringgit empat kupang ja dik." jawabnya. Aku mengeluarkan wang secukupnya lalu memberikan kepada tauke tersebut. "Eh dik, akak tak terima duit Singapore ni." Syiling 20 sen  Malaysia keluaran siri ke tiga disalah erti sebagai wang Singapura.

Rupanya masih ada segelintir rakyat Malaysia tidak tahu akan kewujudan syiling baru ini. Tapi aku tak salahkan tauke gerai tu. Mungkin dia terlalu sibuk sehingga tidak sempat untuk menonton televisyen atau membaca akhbar. Terus terang aku sendiri jarang mendapat syiling tersebut. Syiling 5 sen langsung aku tak pernah tengok di depan mata.

Yang menjadi masalah lain ialah syiling 20 sen yang mempunyai saiz hampir sama dengan 10 sen. Sebelum ini, kalau kita seluk poket je kita sudah tahu syiling apa yang kita pegang berdasarkan saiz yang berbeza. Tapi sekarang, kita perlu mengeluarkan syiling tersebut dari poket untuk membezakannya dengan mata. Susah juga untuk kita membiasakan diri tapi sama ada mahu atau tidak, kita tetap perlu menerima perubahan.

Satu lagi dari pengalaman aku dimana tauke kedai cukup susah untuk mengembalikan baki dari apa yang aku beli dalam bentuk syiling baru sedangkan aku nampak sendiri di kaunternya banyak syiling baru. Punya la susah dia cari syiling lama untuk diberikan kepada aku. Apa dia ingat syiling lama ni dah nak dilupuskan ke? Atau dia sendiri nak kumpul kesemua syiling baru untuk dijadikan koleksi peribadi? Terus terang aku cakap tauke kedai tu tidak berfikiran matang.

syling baru



Akaun Bank Internet


Ada kawan aku bertanyakan bagaimana berurus niaga dalam internet dan bagaimana menguruskan transaksi pembayaran? Sebenarnya tak susah. Tak ada akaun bank internet pun boleh berurus niaga secara talian. Guna mesin cash deposit pun boleh. Cuma perlu simpan slip tersebut untuk rujukan. Konsep perniagaan hanya memerlukan pembeli, penjual, barang yang diniagakan dan pembayaran sahaja. 

Kemudian aku dipertanyakan tentang akaun bank internet yang sesuai. Untuk perniagaan antarabangsa, akaun Paypal adalah lebih sesuai kerana liputannya meluas dan lebih selamat. Paypal mungkin kurang sesuai untuk perniagaan dalam negara kerana pendedahan penggunaannya di Malaysia masih kurang. Cas transaksi Paypal ke bank biasa ialah RM3.00 jika amount kurang dari RM400. Jika lebih dari jumlah tersebut, tiada cas akan dikenakan. Pada pendapat aku, perniagaan dalam negara cukuplah dengan menggunakan Maybank2U atau Cimb Cliks.

Disini aku akan berkongsi sedikit sebanyak cara pendaftaran serta transaksi Cimb Cliks. Caranya mudah dan hampir sama seperti Maybank2U. Kalau tak faham jugak, korang boleh mintak petugas bank tolong daftarkan.

1. Buat internet banking e-pin di mesin atm Cimb 
(cara untuk mendapatkannya ialah masukkan kad atm > masukkan nombor pin > pilih 'other' > pilih 'internet e-pin' > masukkan 6 digit e-pin pilihan dari pin atm > masukkan lagi untuk confirm > selepas diterima, ingat nombor tersebut > simpan slip yang keluar dari atm)
2. Lakukan langkah yang hampir sama untuk mendapatkan 'Tac' cuma ia memerlukan nombor telefon yang kerap korang gunakan.
3. Log masuk ke www.cimbclicks.com.my
4. Pilih 'first time login' dan ikuti langkah-langkah seterusnya yang diberi.
5. Lepas semuanya selesai, korang boleh log in macam biasa.

Untuk lakukan transaksi:

1. Log masuk ke account Cimb Clicks > Pilih transfer pada menu > pilih transfer fund 
2. Korang boleh pilih to other Cimb account untuk transfer ke akaun Cimb (tiada cas dikenakan).
3. Untuk ke akaun bank lain, korang boleh pilih interbank Giro . Transaksi sebegini mengambil sedikit masa dan kalau tak silap aku di cas 50 sen. 
4. Korang boleh pilih instant transfer untuk sesetengah bank contohnya Maybank untuk transaksi serta merta. Cas dikenakan ialah RM2.00.
5. Isi borang yang disediakan termasuk nombor akaun bank dan amount transaksi
6. Selepas selesai, korang perlu confirm melalui nombor TAC yang dihantar ke nombor telefon korang untuk memastikan transaksi tu dilakukan korang sendiri.
7. Selepas diterima, print atau save slip transaksi untuk rujukan.

Korang juga boleh menggunakan Cimb Clicks ni untuk prepaid reloads atau sebagainya. Semoga tutorial yang aku bagi ni sedikit sebanyak boleh membantu.


Trick Blogwalking


Sebelum ni aku pernah pos entry tentang kelebihan fibox. Kali ni aku akan berkongsi trick untuk permudahkan blogwalking dari kotak ke kotak fibox tanpa perlu masuk ke blog empunya fibox tersebut. Trick ni  memang senang tapi kelemahannya tidak dapat memberi hits kepada blog empunya kotak fibox tersebut. Jadi berlakunya sedikit penipuan disini. Tapi kalau dah namanya trick memang la menipu kan. Terpulang pada diri korang sendiri sama ada nak guna trick ni atau simpan sebagai ilmu pengetahuan sahaja. Dengan trick ni, korang tidak perlu menggunakan software auto blogwalking atau sebarang perisian lain. Korang cuma perlu mengubah sedikit angka sahaja dari url yang diberikan di bawah ni:

http://s1.fibox.ws/chat.php?2

Nombor 2 yang dihighlightkan tu boleh ditukar kepada sebarang nombor. Setiap kotak fibox yang didaftarkan mempunyai angkanya sendiri. Korang boleh tukar mengikut turutan menaik seperti 2,3,4 atau secara random seperti 10,19,51. Ikut korang la nak mulakan dari 2 hingga 6000 ke atas pun boleh. Tapi dalam banyak-banyak kotak tu ada jugak yang owner blog tak aktif lebih dari 3 bulan dan ada juga yang langsung tiada mesej

Kenapa kita tak mulakan dari nombor 1? Sebabnya nombor 1 khusus untuk kotak fibox official.Content mesej ikut korang la nak buat spam ke, iklan ke, atau suruh owner blog follow blog korang ke terpulang. Jangan tulis '5zol suruh buat spam di sini' sudah. Semoga trick ni dapat membantu korang.


Buat Duit Dengan Chups Chups

Statement pendapatan aku


Lebih mudah membuat duit dengan menyertai churp churp berbanding menyertai perkhidmatan pengiklanan lain. Churp churp ialah anak syarikat kepada nuffnang dan boleh dipercayai. Kempen yang di beri boleh di integrasikan ke dalam sosial media mahupun blog. Cara untuk memperoleh pendapatannya juga adalah lebih mudah dengan hanya berkongsi kempen yang diberikan atau mengajak rakan untuk menyertai . Di sini aku akan kongsikan 5 teknik yang boleh di guna pakai untuk menambah pendapatan dari churp churp.

Bagaimana untuk membuat duit dengan churp churp?
1.) Korang boleh berkongsi kempen dan mengajak rakan dari facebook untuk menyertai
2.) Kalau korang ada twitter, korang boleh mengajak follower twitter korang sekali
3.) Iklankan atau buat entry tentang chups chups di blog korang
4.) Gunakan chatting atau forum sebagai media altenatif
5.) Kongsikan kempen di facebook fanpage korang jika ada.

Dengan mengikut langkah-langkah ni, peluang korang untuk memperoleh pendapatan yang tinggi adalah lebih besar. Tak mustahil untuk korang memperoleh pendapatan melebihi seribu sehari dengan syarat korang kena bekerja keras sedikit. Aku sendiri memperoleh pendapatan beratus ringgit dalam beberapa minggu. Dah boleh cashout tapi nak tunggu sampai ke target yang aku nak. Macam ni la aku buat duit dengan media sosial dan blog. Korang pun boleh buat perkara yang sama. Kalau tak percaya boleh tengok earning statement aku di atas. Jangan terkejut dengan angka tersebut sebab korang pun boleh dapat mungkin lagi tinggi dari tu.

Sign up  sini sekarang dan korang sudah boleh menjana pendapatan extra serta merta.


Tips Backlink Untuk Bloggers


Berblogging ini sebenarnya lebih menarik dari melayari laman sosial seperti facebook mahupun twitter. Kita boleh mencurahkan kreativiti, menambah kenalan baru, menambah ilmu pengetahuan mahupun mencari pendapatan sampingan melalui blog. Secara personalnya aku sendiri telah menambah ramai kenalan bloggers. Untuk kali ini aku menulis sedikit tips dan maklumat tentang external backlink secara langsung dan tidak langsung untuk dikongsi bersama. Semoga ianya dapat membantu.

Dalam berblogging ni sebenarnya jarang terjumpa entry yang menulis tentang bloggers lain. Kecualilah jika terdapat segmen atau contest tertentu. Beruntunglah jika terdapat entry ditulis 100% tentang kita. Entry sebegini secara tidak langsung dapat mempromosikan blog kita kepada bloggers lain. Sebagai contoh yang boleh aku beri ialah entry blogger Nurul ini. Rajin pulak dia menulis tentang aku. Awek aku ke ni? Em, kalau ada rezeki tu adalah. Boleh tahan jugak awek ni menulis entry tentang aku. Seperti luahan perasaan pulak. Tapi bukan itu yang aku nak perkatakan, maksud sebenar yang aku hendak sampaikan ialah terdapat backlink dari entry tersebut ke blog aku secara tidak langsung. Jadi, dalam dunia blogging ini adalah satu keuntungan besar yang boleh menjana trafik ke blog aku jika terdapat bloggers lain yang membaca entry tersebut. Contoh lain external backlink yang aku dapat ialah dari entry Moon's blog ni.

Tips seterusnya jika hendak meninggalkan komen, pastikan korang meletakkan signature link URL terus ke blog korang dibawah komen dengan contoh code html berikut:

<a href="http://5zol-saidsomething.blogspot.com/">http://5zol-saidsomething.blogspot.com/</a>

Maka ianya akan keluar signature seperti ' http://5zol-saidsomething.blogspot.com/ ' dibawah komen tersebut. Boleh juga jika aku gantikan signature menggunakan singkatan seperti ' 5zol ' tetapi percentage pembaca untuk mengetahui itu adalah linking tipis. Tips ini aku belajar dari bloggers luar tentang bagaimana untuk meningkatkan trafik ke blog. Adakah ianya berkesan? Lihatlah sendiri dari hasil yang aku dapat. Ianya boleh terus bertahan selagi entry tersebut menjadi tumpuan pembaca dan tidak dibuang oleh blogger tersebut.



Sebenarnya masih terdapat banyak cara untuk mendapatkan external backlink seperti berforum, link exchange sesama bloggers, mempromosikan di laman sosial atau berchatting. Kesimpulan yang boleh aku berikan ialah semakin banyak backlink yang kita perolehi, semakin tinggi penjanaan untuk trafik. Jika entry ini membantu, sila tinggalkan sedikit komen di bawah.

Tips Bloggers Baru


Masa baru belajar blogging banyak benda yang aku terfikir. Macam mana nak tambah followers dan trafik ke blog? Mampu ke blog aku berdiri untuk tatapan pembaca atau sekadar syok sendiri? Jadi aku memulakan pencarian dari pelbagai tips dan artikel. Secara kebetulan aku blogwalking ke blog seseorang dan disitulah aku terjumpa aplikasi shoutbox dari fibox. Fungsi shoutbox yang diletakkan sebagai gadget itu menarik perhatian aku dan aku terus ke laman tersebut untuk mendapatkannya. Agak malang kerana ketika itu fibox mengalami masalah untuk mendaftar. Namun begitu, laman fibox tetap menjadi perhatian untuk aktiviti blogging aku. Mengapa? Biar aku jelaskan.

Menariknya, di laman fibox juga terdapat shoutbox yang menjadi tumpuan para bloggers untuk melepak dan bertukar pendapat. Sebagai seorang blogger yang baru nak up, pada mulanya aku hanya menegur. Alhamdulillah semua bloggers disitu spoting. Mungkin ada seorang dua yang bersikap kurang menyenangkan apabila ternampak blogger baru. Tapi itu perkara biasa. Dari situlah aku mendapatkan 30 followers pertama dalam masa satu hari dengan menggunakan konsep 'u follow i follow'. Barulah blog aku lebih stabil dan mula mendapat komen di entry. Ini adalah permulaan yang baik. Setelah mendapatkan 30 followers pertama, aku mula mendapat followers yang follow secara ikhlas tanpa mengharapkan follow semula.

Seperkara yang lebih unik di mana laman fibox bukan sahaja dilayari oleh Bloggers Malaysia, malah turut menjadi tumpuan Bloggers Indonesia dan Brunei. Bahasa pengantar utama yang digunakan ialah Bahasa Malaysia. Pelbagai cerita, ilmu pengetahuan, gurauan dapat di kongsi bersama. Nickname aku iaitu 5zol mula menjadi trademark di fibox dan mula mendapat tempat di dunia blogging. Di shoutbox fibox juga terdapat kemudahan link exchange dengan meletakkan link blog terus pada nickname yang digunakan. Bermakna, bloggers lain boleh terus blogwalking ke blog kita dengan hanya klik pada nickname tersebut. Secara tidak langsung ianya berkesan untuk menambah trafik ke blog kita.

Sebenarnya dari tarikh aku menulis entry ni, baru 4 minggu aku serius berblogging. Amature lagikan? Tapi itu bukan satu penghalang untuk aku berkongsi sedikit tips pada bloggers baru. Sedikit sebanyak ianya dapat membantu mereka. Di sini aku kongsikan link terus ke Fibox . Pada bloggers baru, teruskan usaha dan jangan cepat mengalah. Apa sahaja entry yang kita buat kongsikan sahaja sebab itu adalah luahan dari kita. Melainkan jika entry tersebut adalah copy paste, ramai tidak suka untuk membacanya.

Azab Si Anak

Lihatlah wajah si ibu seperti tiada perasaan

Disebabkan kebanyakan video ini dari youtube telah dibuang, aku mengambil keputusan untuk memuat naiknya sendiri. Mengikut laporan kejadian ini telah berlaku setahun yang lalu dan pelakunya telah dikenakan hukuman. Sama-samalah kita mengambil iktibar dari apa yang terjadi.

Anak kecil yang belum mengenal dunia ini hanya mampu menangis

Sedangkan haiwan sayangkan anak, apatah lagi manusia. Walau dengan tersebarnya video ini, diharap ianya tidak mencacatkan hari ibu yang akan tiba tidak lama lagi. Beruntungnya kita mendapat ibu yang baik lagi penyanyang. Yang lebih menghairankan, mengapa mereka disekeliling tidak menghalang perbuatan ibu tersebut? Mereka sebenarnya berkemampuan. Ibu tersebut langsung tidak bersenjata. Pada aku, apa sahaja alasan yang diberikan langsung tidak boleh diterima.

video



Dunia Lain


Terbaca artikel dari rakan blog mengenai saka dan jin. Ianya terlalu misteri dan sukar diterima logik akal. Ramai di antara kita mempunyai kisah tersendiri mengenai jin ini. Menurut pengertian islam jin juga mempunyai kewajipan seperti manusia. Ada di antaranya yang beriman dan ada juga yang tidak. Orang bunian juga dikatakan sebahagian dari jin yang beriman.

Dari jin yang beriman inilah aku ingin menceritakan pengalaman aku sendiri. Masa tu aku baru form 3. Aku mengikut ayahku menjala di 'Lata Ulu Paip'. Hasilnya taklah seberapa. Sekadar untuk beriadah anak-beranak. Sungai tersebut sememangnya menjadi tarikan sebagai kawasan perkelahan dan di sekeliling sungai tersebut adalah hutan. Kami bermudik ke hulu dan jauh dari kawasan perkelahan tersebut. 

Sebenarnya tidak ada perasaan seram pun kerana waktu itu tengahari. Cuma yang menjadi misteri dan pertanyaan aku hingga sekarang ialah aku terdengar bacaan kitab suci Al-Quran. Pada awalnya aku sangkakan bunyi air tetapi setelah didengari dengan teliti sememangnya suara seorang lelaki. Aku menceritakan kepada ayah aku tetapi dia tidak mendengar apa-apa. Pelikkan dalam kami berdua hanya aku yang dengar? Mungkin kami telah termasuk sekitar perkampungan mereka. Mujurlah kami tidak di apa-apakan.

Dengan peristiwa itulah aku mengubah persepsi aku bahawa bukan kesemua makhluk halus adalah jahat. Kepercayaan aku tentang kewujudan perkara ghaib juga semakin teguh. Aku percaya dengan kata-kata ulama' bahawa kitab suci Al-Quran yang diturunkan untuk umat manusia juga diamalkan oleh jin yang beriman. Beruntunglah kita menjadi khalifah di muka bumi ini. 

Istilah Wang


Sedang aku belajar tentang e-commerce, aku terbaca sebuah artikel di mana istilah wang ialah apabila dua atau lebih indivdu mempercayai sesuatu benda atau perkara lalu memberikannya nilai. Maknanya wang ni bukan dalam bentuk kertas atau syiling sahaja tetapi meluas. Tidak hairanlah jika sesetengah negara pernah menjadikan kulit siput sebagai mata wang. Majoriti pekerja pun tidak mendapat wang dalam bentuk kertas tetapi dalam bentuk angka di dalam akaun bank. 

Misal kata aku ingin membeli sebuah basikal dengan tin kosong lalu penjual tersebut bersetuju. Bermakna nilai tin kosong itu bersamaan dengan sebuah basikal. Di sinilah konsep dimana dua individu mempercayai sesuatu benda lalu memberikannya nilai. Sebenarnya ini juga adalah persamaan dalam penggunaan wang palsu. Wang palsu tiada nilai tetapi apabila dua individu menjalankan proses jual beli lalu si penjual mempercayai wang tersebut maka ia memberikan wang tersebut nilai. 

Secara globalnya, mata wang di setiap negara ada turun naiknya tetapi majoriti percaya bahawa nilai emas tetap kukuh. Emas boleh dijadikan wang alternatif jika berlakunya kemerosotan ekonomi. Wang kertas yang mempunyai angka ini kemungkinan hanya tinggal kertas kosong sahaja. Ianya berlaku apabila taraf hidup terlalu meningkat. Di Malaysia sendiri wang 1 sen telah dilupuskan dan nilai minima sesuatu barang ditetapkan dengan harga 5 sen ke atas. 

Jika dilihat pada evolusi sistem kewangan ini, ianya memberi kelebihan kepada kita. Contohnya perniagaan online dan perbankan online. Paypal adalah antara sistem perbankan online pertama di dunia dan memberi perkhidmatan secara global. Di Malaysia pula, sistem perbankan online yang berkembang seperti Maybank2u, CIMB Click dan sebagainya dapat permudahkan urusan di dalam negara.













Playstation R.I.P


Cerita ni taklah baru tapi memang harus dijadikan ikhtibar dalam mendidik anak-anak. Mengikut laporan akhbar Seorang budak berusia empat tahun menembak ayahnya hingga mati setelah menolak untuk membelikannya sebuah PlayStation. Kejadian ni dikatakan berlaku Arab Saudi dari daerah Jizan selatan. Sampai macam tu kelakuan anak-anak. Siapa yang bersalah sebenarnya ni? Anak-anak, Ibu bapa, atau Syarikat Sony yang membangunkan permainan tu? Pada pendapat akulah, semua harus mengambil peranan. Ibu bapa harus mendidik anak-anak dan cuba hindari mereka dari terpengaruh dengan gejala negatif. Sony sendiri sebenarnya telah menghadkan usia yang bersesuaian untuk bermain permainan ni tapi ramai di antara kita mengambil mudah. 

Lainlah pulak cerita tentang family aku. Ayah aku dalam usia lewat 40an memang taksub bermain Playstation. Game yang jadi kegemaranya ialah 'Needs for Speed'. Bukan sebab game tu berbentuk racing tapi disebabkan aksi melanggar kereta polis. Mujurlah orang tua pandai berfikir. Kalau budak-budak, nanti tak pasal-pasal kereta polis betul yang diorang hentam. Kadang-kadang tu sakit hati jugak coz time aku nak tengok tv, time tu la dia nk on Playstation. Kalau difikirkan balik, memang salah aku dengan abang aku. Kami yang suruh dia cuba sampai ke tahap terlalu expert. Zaman ayah aku dulu memang tak pernah wujud benda macam ni. Bila benda ni lahir pulak usia dah tua jadi keinginan nak mencuba tu ada.


KFC Tercemar


Macam-macam cerita kita dengar pasal KFC ni kan? Pasal bergaduh dengan pelanggan di ICT. Ayam dicalit dekat tapak kasut. Eeee, kotor tu. Barang makanan boleh pulak di buat macam tu. Kalau korang buat untuk korang makan sendiri tak kisah la tapi ni untuk customer. Haram tau tak. Kalau ada yang masih belum tengok video tu meh tengok di bawah ni.



Tapi ni baru di Malaysia. Di tempat lain pulak,

"SYDNEY, Australia – Rangkaian makanan segera Kentucky Fried Chicken (KFC) diperintah oleh sebuah mahkamah Australia supaya membayar ganti rugi sebanyak AS$8.3 juta (RM25.26 juta) kepada keluarga seorang gadis yang lumpuh kerana kerosakan otak selepas dia memakan hidangan KFC yang tercemar."
- Sumber Harian Metro Online

Sampai macam tu kesan pemakanan KFC? Kesian budak tu tapi aku taklah tuduh KFC bersalah. Mungkin segelintir cawangan je yang tidak mematuhi piawaian yang ditetapkan. KFC kan syarikat yang besar. Seharusnya diorang melakukan pemantauan dari peringkat atas hinggalah kebawah bagi mengelak perkara yang tak di ingini. 

Godek punya godek internet, terjumpa pulak laman web ni yang betul-betul anti dengan KFC. www.kentuckyfriedcruelty.com Laman web ni banyak protes pasal cara ternakan ayam dan cara ia di sembelih. Kalau di Malaysia, sembelihan tu hendaklah berdasarkan syariat Islam. Makanan halal bukan merujuk pada sembelihan je, ianya merangkumi jugak pada cara penyediaan dan bahan-bahan yang digunakan.

Teksi Bermeter



Dalam Harian Metro hari ni ada keluar artikel mengenai 'Tambang teksi RM459 untuk perjalanan 3km'. 

"J. Elanggo, 30, pemandu teksi eksekutif, didenda RM1,000 atau sebulan penjara jika gagal membayar denda itu kerana menuntut kadar tambang melebihi yang ditetapkan iaitu sebanyak RM459.20 daripada dua pelancong Britain berbanding kadar yang ditunjukkan di meter teksi sebanyak RM8 iaitu lebihan RM451.20."
-sumber Harian Metro Online

Sekali gus ini membuktikan teksi Malaysia setaraf dengan pesawat penumpang kelas eksekutif. 3km je pun kenapa mahal sangat? Tak kiralah pelancong asing mahupun rakyat tempatan, pemandu teksi seharusnya berlaku jujur. Jagalah sikit maruah negara.

Pernah jugak beberapa kali aku naik teksi yang tak pasang meter. Harga diletakkan RM15. Kalau guna meter baru RM5-RM6 je. Geram betul lah. Kalau nak cari rezeki tu biarlah dengan cara yang halal. Senario ni selalu berlaku di Kuala Lumpur. Harap-harap kerajaan terus mengambil tindakan tegas terhadap pemandu teksi yang sebegini.

Sebenarnya aku ada nak buat report tapi rasa kesian. Ialah, tu kan periuk nasi diorang untuk sara keluarga. Tapi diorang jugak yang meletakkan pasir dalam periuk nasi sendiri. Wahai pemandu teksi, beringatlah sebelum kena.

Boucer Buku 1M


Ramai para siswa dan siswazah seronok bila dapat Boucer Buku 1 Malaysia dengan nilai RM200. Boucer ni dikeluarkan untuk pembelian buku dan alat tulis untuk membantu pembelajaran. Tapi ramai pula yang salah guna beli benda lain termasuklah aku sendiri.


Mana taknya, aku dapat baucer ni pun lepas dah habis praktikal jadi buku ape lagi aku nak beli? Jadi aku singgahlah ke kedai buku Popular untuk menghabiskannya dengan membeli barang komputer dan macam-macam lagi bagi mencukupkan nilai RM200. Bagaimanapun aku hanya dapat menggunakan RM150 di Popular. Baki RM50 aku berikan pada abah aku dan dihabiskan di Hasani.


Kalau aku masih belajar, RM200 ni sebenarnya tak cukup. Satu buku pun dah berharga antara RM70-RM300. Mahalkan? Apa pula akan terjadi jika boucer ni dapat ditunaikan? Mesti ramai yang berfoya-foya atau shopping dengan duit tersebut.

T-Shirt Own Design


Mesti ramai yang inginkan t-shirt yang mempamerkan design sendiri. T-shirt sebegini mempunyai identiti yang unik serta memberi kepuasan pada pemakainya. Kos penghasilannya adalah lebih mahal berbanding t-shirt yang menggunakan design sedia ada.


T-shirt ini dicetak terus menerusi mesin pencetak khas. Cara penghasilan jauh berbeza dan lebih mudah berbanding percetakan Silk Screen. Untuk percetakan Silk Screen, lebih banyak warna yang digunakan, lebih mahal harga untuk penghasilannya. Dengan mesin pencetak ini, kita boleh memilih sebarang warna tanpa had.




Harga sehelai baju dari saiz XS-L ialah RM48 dan untuk size XL ialah RM58. Sebelum ni aku membuat tempahan di Pertama Kompleks. Lain-lain lokasi mungkin harganya berbeza. Inilah t-shirt terbaikku malah ianya mempunyai nilai sentimental yang begitu berharga.


Anak Kampung


Ingat lagi tak dengan kumpulan Zero finalist Raja Lawak 6 yang mendapat tempat kedua? Banyak persembahan yang mereka persembahkan menampilkan lagu Anak Kampung nyanyian Jimmy Palikat. Aku rasa ramai yang belum pernah mendengar lagu ni sehinggalah ia dinaikkan oleh kumpulan Zero. Lagu Anak Kampung ni berasal dari Sabah. Ianya lebih kepada lagu kenegerian. Tidak hairanlah jika ia tidak dikenali sebelum ni. Uniknya lagu ni telah di parody kan dalam beberapa versi termasuklah dalam dialek Kelantan.

Tangan


Lagu ni adalah salah satu lagu cina kegemaran aku. Walaupun hanya beberapa kerat sahaja yang aku faham, ia tetap dapat mempengaruhi perasaan dan jiwa pendengarnya. Memang agak sedih dah sayu bila mendengar muzik ni. Setelah di translatekan ke bahasa melayu, tajuk lagu ni membawa maksud 'tangan'.

1st time naik ERL



First time naik ERL dari KL Sentral ke Putrajaya Sentral dengan tambang  RM9.50. Train mula dari jam 4.30 pagi. Memang terlalu awal berbanding train lain.