Facebook Mampu Menjadi Penawar & Racun


Facebook menjadi keperluan semasa. Kanak-kanak tadika pun tahu apa itu facebook. Ramai yang menggunakan facebook untuk peribadi dan ada juga yang menggunakannya untuk perniagaan. Secara globalnya, facebook boleh dianggap tiang yang besar untuk bergantung di alam cyber. Jika runtuhnya tiang tersebut, maka hilanglah pautan perhubungan sesama pengguna.

Menjadi trend apabila remaja gemar meluahkan perasaan di status facebook. Apakah ini mampu memberi ketenangan kepada mereka? Untuk sesetengah kes mungkin ya. Sebagai contoh status "Saya rasa bersalah kerana mencuri duit mak saya, apakah yang saya harus lakukan?" Maka ramailah pakar yang tidak di iktiraf akan memberi komen dan nasihat. Justeru benarlah bahawa facebook mampu menjadi penawar pada keresahan. Tapi takkanlah sampai tersepak batu pun nak update dalam status. Itu sebenarnya lebih kepada mengada-ngada.

Facebook juga mampu menjadi racun yang paling berbisa terhadap individu yang yang lemah imannya. Sebagai contoh update status " Saya ingin membunuh diri." dan muncul pula komen " Bagus, teruskan". Hasutan sebegini menimbulkan masalah besar. Bagaimana jika individu tersebut betul-betul membunuh diri? Yang memberi komen tersebut secara tidak langsung juga terlibat. Kita ambil iktibar dari kejadian yang terjadi kepada Alvis Kong.

Buruk baiknya facebook adalah datangnya dari kita sendiri. Untuk para pelajar, facebook bukanlah buku rujukan yang sempurna. Kelalaian dengan facebook boleh menyebabkan kita menyesal dihari kemudian. Abaikan facebook jika kita terlalu hampir dengan peperiksaan.



Lelaki Dengan Teddy Bear, Ada Masalah Ke?


Ada masalah ke kalau lelaki ada teddy bear? Rasanya tak de masalah langsung. Mengikut fakta, lelaki yang mempunyai teddy bear ni lebih romantik. Kalau beristeri pun jarang bertengkar. Lelaki yang dimaksudkan tersebut adalah lelaki normal dan bukan dalam kategori lembut. Lelaki yang mempunyai teddy bear ini pun bukan bererti bersifat keanak-anakkan tetapi lebih kepada sifat penyanyang. 

Teddy bear di anggap sebagai rakan oleh kanak-kanak. Berbeza jika ianya dimiliki oleh orang dewasa. Sifat fizikalnya yang comel mampu memberi ketenangan terhadap pemiliknya. Bulu-bulunya yang halus memberi keselesaan jika dipeluk. Jadi, tidak hairanlah jika teddy bear ini dianggap sebagai pengganti haiwan peliharaan dan mampu mempengaruhi psikologi kita. Cuba bayangkan jika kita memiliki teddy bear yang buruk dan mempunyai wajah yang menakutkan? Pasti ada yang takut untuk tidur bersendirian. Ini membuktikan bahawa fakta itu benar.

teddy bear
Sebenarnya aku sendiri ada teddy bear di rumah. Seekor beruang dan seekor bunny. Sebelum ni aku tak minat sangat dengan teddy bear ni malah dari kecil tak pernah diasuh untuk bermain benda tu. Disebabkan kisah aku dengan seorang perempuan la aku mula memiliki bear tersebut. Sepatutnya aku hadiahkan kepadanya tetapi hajatku tidak kesampaian. Dia pun dah berkahwin dan siap dah ada anak. Jadi aku simpan la teddy bear tersebut sebagai kenangan. Yang bunny tu pulak aku dapat masa bermain game di funfair. Walaupun aku ada menyimpan benda-benda macam tu, yang pasti aku takkan pernah bermain dengan patung barbie.


Perlawanan Terakhir


Hampir setiap perlawanan aku menyapu bersih segala pertaruhan. Sememangnya aku seorang juara yang sukar ditumpaskan. Bukannya aku kebal, tetapi nasib sentiasa menyebelahi aku. Ketawa besar aku melihat lawan yang kecundang dengan wajah yang penuh kehampaan. Teknik-teknik rahsia yang aku gunakan selama ini tak lut dengan setiap serangan. Dengan angkuhnya aku mengaku bahawa akulah seorang Jagoan.

Tibalah suatu hari, aku dicabar pesaing yang hebat. "Jaga-jaga Faizol, dia jaguh kelas sebelah," pesan rakanku. Sebenarnya inilah saat yang ditunggu-tunggu. Seorang jagoan bertemu jagoan. Kami bersemuka dan menunjukkan kemahiran masing-masing. Terperanjat aku melihat barang permainannya. Aku sendiri tidak yakin dapat menewaskannya. Apabila cabaran sudah disahut, aku tidak mampu menarik balik. Lawan tetap lawan.

Kami berhitung lima pusingan dan secara keseluruhan aku yang kalah. Pemadamnya terlalu besar dan sekali gerak sahaja sudah mampu menindih pemadamku. Aku ditertawakan. Sebenarnya perlawanan ini langsung tidak adil. Aku tiada peluang langsung dengan pemadam yang kecil. Segala pertaruhan habis dikaut. Sedih bila melihat pemadam kesayanganku turut dirampas. Aku hanya merelakan dengan apa yang terjadi. Itulah saat terakhir aku bermain permainan tersebut.

Lawan aku sungguh gembira dan ketawanya yang kuat didengari oleh guru kelas belakang. Guru tersebut menyerbu ke kelas aku lalu merampas kesemua pemadam yang ada. Kasihan aku melihat wajah lawanku yang belum sempat merai kemenangan. Bagi aku, tiada siapa yang menang dalam perlawanan tersebut.  Berbelas tahun peristiwa itu berlaku. Segalanya tinggal kenangan. Adakah permainan ini masih diteruskan oleh generasi sekarang? Jawapannya 'Ya' selagi pemadam tidak pupus di dunia.


lawan pemadam



Kenangan Motor Show 2010

real bumblebee
Imbas kembali kenangan ke Motor show 2010 di PWTC. Banyak betul kereta-kereta mahal yang dipamerkan sampai tak mampu dibeli. Ada juga kereta-kereta prototype yang hanya dipamerkan dan bukan untuk dijual. Kereta proton 5 bersaudara seperti Tuah dan Jebat turut berada disana. Tapi tu tak cukup best. Paling menarik pabila melihat sendiri Bumblebee bersize sebenar. Perghh, macam betul-betul dalam cerita transformers. 

pictures wit hot model
Paling special bila dapat bergambar dengan model yang hot-hot dan sexy. Kalau mak aku tengok pun mesti nak dijadikan menantu. Semuanya tak cukup kain. Pakai baju ketat-ketat. Pak Lebai yang ada situ pun terbeliak biji mata. Photgrapher pun semua dah lari dari topik asal untuk menangkap gambar kereta. Agak-agak la berapa ribu sejam yang diorang dapat mempamerkan body disitu? Memang dah itu kerja diorang. Macam-macam etnik model ada. Orang putih, orang cina, afrika pun ada. Tapi terus terang model dari afrika tu tak de sape pandang walau pakai sayap seperti bidadari. Model yang bergambar dengan aku ni antara model paling comel. Berbaju getah merah putih. Berdosanya mata duduk dekat dengan dia. Nasib baik la iman aku  kuat dan cepat-cepat berpalingkan mata ke arah lain. Kalau lama rasanya memang meleleh air liur. Waktu nak bergambar tu pun rasa serba salah. Kaki rasa nak tak nak je pergi. Tapi atas desakan seorang kawan, tanpa segan silu aku terus menyapa awek tu dan terus bergambar dengannya. Bukan selalu dapat peluang macam tu.

batman gadget
Gambar ni pulak waktu aku melihat gadget Batman. Semua besi dan plastik kosong termasuk la kereta dan motornya. Tak ada apa yang istimewa macam dalam movie. Memang kita terpedaya dengan effect yang hebat. Semua yang aku tengok disini adalah yang betul-betul digunakan dalam movie dan bukannya replika. Custom Batman dan Joker berjaya menarik perhatian aku. Rasa teringin nak pakai. Bila diperhatikan betul-betul pada custom Joker, ada sesuatu yang pelik iaitu terdapat lambang 'S' seperti logo superman. Rasa kelakar pulak sebab dalam movie tak nampak pun semua tu. Kalau ternampak pun mungkin ramai yang tak perasan. Batman ni sememangnya superhero yang terkenal sejak zaman ayah aku lagi. Malangnya gadget dan custom disitu hanya dapat didekati dan tidak dapat dipegang. Kalau tak, memang aku dah standby beg untuk songlap barang tu. Boleh juga dijadikan koleksi peribadi lepas tu terus jadi buruan polis. Itu sajalah yang dapat aku kongsi tentang pengalaman di Motor Show 2010.


Akaun Bank Internet


Ada kawan aku bertanyakan bagaimana berurus niaga dalam internet dan bagaimana menguruskan transaksi pembayaran? Sebenarnya tak susah. Tak ada akaun bank internet pun boleh berurus niaga secara talian. Guna mesin cash deposit pun boleh. Cuma perlu simpan slip tersebut untuk rujukan. Konsep perniagaan hanya memerlukan pembeli, penjual, barang yang diniagakan dan pembayaran sahaja. 

Kemudian aku dipertanyakan tentang akaun bank internet yang sesuai. Untuk perniagaan antarabangsa, akaun Paypal adalah lebih sesuai kerana liputannya meluas dan lebih selamat. Paypal mungkin kurang sesuai untuk perniagaan dalam negara kerana pendedahan penggunaannya di Malaysia masih kurang. Cas transaksi Paypal ke bank biasa ialah RM3.00 jika amount kurang dari RM400. Jika lebih dari jumlah tersebut, tiada cas akan dikenakan. Pada pendapat aku, perniagaan dalam negara cukuplah dengan menggunakan Maybank2U atau Cimb Cliks.

Disini aku akan berkongsi sedikit sebanyak cara pendaftaran serta transaksi Cimb Cliks. Caranya mudah dan hampir sama seperti Maybank2U. Kalau tak faham jugak, korang boleh mintak petugas bank tolong daftarkan.

1. Buat internet banking e-pin di mesin atm Cimb 
(cara untuk mendapatkannya ialah masukkan kad atm > masukkan nombor pin > pilih 'other' > pilih 'internet e-pin' > masukkan 6 digit e-pin pilihan dari pin atm > masukkan lagi untuk confirm > selepas diterima, ingat nombor tersebut > simpan slip yang keluar dari atm)
2. Lakukan langkah yang hampir sama untuk mendapatkan 'Tac' cuma ia memerlukan nombor telefon yang kerap korang gunakan.
3. Log masuk ke www.cimbclicks.com.my
4. Pilih 'first time login' dan ikuti langkah-langkah seterusnya yang diberi.
5. Lepas semuanya selesai, korang boleh log in macam biasa.

Untuk lakukan transaksi:

1. Log masuk ke account Cimb Clicks > Pilih transfer pada menu > pilih transfer fund 
2. Korang boleh pilih to other Cimb account untuk transfer ke akaun Cimb (tiada cas dikenakan).
3. Untuk ke akaun bank lain, korang boleh pilih interbank Giro . Transaksi sebegini mengambil sedikit masa dan kalau tak silap aku di cas 50 sen. 
4. Korang boleh pilih instant transfer untuk sesetengah bank contohnya Maybank untuk transaksi serta merta. Cas dikenakan ialah RM2.00.
5. Isi borang yang disediakan termasuk nombor akaun bank dan amount transaksi
6. Selepas selesai, korang perlu confirm melalui nombor TAC yang dihantar ke nombor telefon korang untuk memastikan transaksi tu dilakukan korang sendiri.
7. Selepas diterima, print atau save slip transaksi untuk rujukan.

Korang juga boleh menggunakan Cimb Clicks ni untuk prepaid reloads atau sebagainya. Semoga tutorial yang aku bagi ni sedikit sebanyak boleh membantu.


Budak 1 Tahun Memandu Kereta

cute girl in the car
Bukan aku seorang je yang ada kereta baru, anak saudara aku yang ni pun dapat kereta. Kelakar bila melihat telatah dia membunyikan enjin dengan mulut sampai meleleh air liur. Sayang betul dia dengan kereta tu sampai aku nak pegang pun tak kasi. Dikuis-kuisnya tangan aku dari kereta tu. Kedekut jugak dia ni. 

Kereta merah tu sebenarnya pemberian Tok Wan dan Opah dia. Cemburunya. Masa kecil dulu tak ada pun aku dapat benda macam tu. Beli basikal pun guna duit tabung sendiri. Tapi aku faham, keluarga aku dulu hidup susah. Sekarang dah ada rezeki sikit apa salahnya kalau diberi peluang untuk anak saudara aku pulak kan. Harga kereta tu pun berapalah sangat. Tak sampai RM100. Tak perlu bayar insuran, tak perlu isi minyak. Pendek kata, sekali beli boleh guna terus sampai lingkup.

Nak dijadikan cerita, kereta ini dibeli ketika aku sendiri tengah sibuk mencari kereta yang sesuai untuk aku. Papacu yang cari kereta, Hanis yang dapat dulu. Tak pe lah, masing-masing ada kereta. Sekarang ada 4 biji kereta dirumah aku. Kalau ditambah kereta merah ni jadi 5. Nasib baik la yang sebiji ni tak perlu garaj kalau tidak, memang tak cukup ruang la untuk parking. 

traffic warning
"Korang di luar drive hati-hati tau." -pesan Hanis

-->

Insuran Patut Cover


Insuran. Sebenarnya penting jugak tu tambah-tambah insuran kesihatan. Kita ni pun bukan sentiasa sihat dan berduit. Mana la tahu besok lusa dikejarkan ke hospital atas perkara-perkara rumit dan bil pun mencecah ribuan ringgit. Mana la nak cekau kan? Terpaksa jual rumah, kereta, atau tanah. Itu tandanya kesihatan kita ni lebih berharga dari harta benda. Beli kereta dan motorsikal pun wajib beli insuran. Nasib baiklah beli basikal tak perlu insuran. Kalau tidak, memang anak orang kaya je la yang mampu naik.

Aku ada bertanya member aku selaku penjual insuran. "Insuran kesihatan ni tak cover ke kalau orang putus cinta?" pandai pulak aku bergurau. Bukan  apa, orang putus cinta ni pun akan mengalami masalah mental dan fizikal sampai ke tahap ada yang sanggup bunuh diri. Jadi memang patutlah diwujudkan insuran macam tu. Sekurang-kurangnya bila tengok duit, hilanglah sikit penderitaan tu. Wah, bernaskan pemikiran aku? Buaya darat lagi la ambik kesempatan lepas ni. Mencari cinta sambil menjual insuran. Boleh jadi jutawan segera.

Satu lagi insuran yang patut cover ialah bila budak-budak berkhatan. Cedera parah sebenarnya berkhatan ni. Dah la lambat sembuh. Ada yang cakap berkhatan ni berbahaya dan boleh membawa maut. Jadi ibu bapa yang betul-betul sayangkan anak wajarlah membeli insuran sebelum mereka dikhatankan. Duit claim insuran tu boleh la beli ipad ke psp ke atau sebarang mainan sementara budak tu tak boleh berjalan. Kesian dengan budak-budak tu. Makan kena pantang, kalau tidak, bentan la jawabnya.

Insuran seterusnya untuk bebudak yang kantoi exam. Betapa peritnya bila dapat result yang hampeh dan mengecewakan. Rasa nak tikam-tikam je tukang semak jawapan tu. Kalau boleh sekali sekolah atau kampus nak dibakar. Tu tandanya budak kantoi exam ni mengalami tekanan perasaan yang terlampau. Dengan duit yang di claim  tu rasanya boleh la hantar bebudak ni bercuti untuk tenangkan fikiran. Dapat la diorang mencari ilham hala tuju hidup diorang lepas ni walau mendapat result yang teruk.




Kereta Pertama


Setelah 23 tahun penat berjalan kaki dan berbasikal. Akhirnya aku mempunyai kereta sendiri. Proton Wira second hand engine convert Mitsubishi 1.5 menjadi tunggangan berenjin aku yang pertama. Nak beli kereta baru bukan tak mampu tapi takut ada bulan yang tersangkut tak pasal-pasal kereta kena tarik. Bak kata pepatah moden "second hand car using cash is much better than a new one using loan." . Setiap tahun pulak kena bayar insuran, roadtax, maintainance. Tu tak termasuk lagi duit petrol dengan repair kalau rosak. Tahunan je entah brapa ribu habis dekat dia. Bukan senang nak cari duit.

Jadi aku rasa keputusan aku untuk membeli kereta second hand ni adalah pilihan yang bijak. Lagipun aku kan baru habis study. Kerja pun belum tetap. Orang bujang ni pun kena fikir jugak simpan duit untuk kahwin. Dapat kereta macam ni pun dah kira bersyukur. Senang sikit aku nak pergi kerja. Orang lain ramai yang naik motor je. Aku pun sebenarnya nak beli motor tapi apakan daya diharamkan oleh mak ayah aku. Diorang trauma selepas abang aku eksiden sampai patah kaki.

Mudah-mudahan kereta baru aku ni tak rajin buat hal. Bawak kereta auto ni sebenarnya lebih senang berbanding manual. Tak perlu risau tentang enjin mati ditengah jalan. Memang rilex dan tak perlu tukar gear banyak kali. Aku pun belum biasakan dengan kereta aku ni. Mana taknya, belum sampai seminggu bertukar tangan. Orang tua pernah berpesan yang kereta kita ni akan tahan lama kalau tidak digunakan untuk perkara jahat atau maksiat. Insyallah aku tak buat benda-benda macam tu. Aku ni pun bukan jahat sangat. Cuma nakal sikit je. 

kereta wira 94


Trick Blogwalking


Sebelum ni aku pernah pos entry tentang kelebihan fibox. Kali ni aku akan berkongsi trick untuk permudahkan blogwalking dari kotak ke kotak fibox tanpa perlu masuk ke blog empunya fibox tersebut. Trick ni  memang senang tapi kelemahannya tidak dapat memberi hits kepada blog empunya kotak fibox tersebut. Jadi berlakunya sedikit penipuan disini. Tapi kalau dah namanya trick memang la menipu kan. Terpulang pada diri korang sendiri sama ada nak guna trick ni atau simpan sebagai ilmu pengetahuan sahaja. Dengan trick ni, korang tidak perlu menggunakan software auto blogwalking atau sebarang perisian lain. Korang cuma perlu mengubah sedikit angka sahaja dari url yang diberikan di bawah ni:

http://s1.fibox.ws/chat.php?2

Nombor 2 yang dihighlightkan tu boleh ditukar kepada sebarang nombor. Setiap kotak fibox yang didaftarkan mempunyai angkanya sendiri. Korang boleh tukar mengikut turutan menaik seperti 2,3,4 atau secara random seperti 10,19,51. Ikut korang la nak mulakan dari 2 hingga 6000 ke atas pun boleh. Tapi dalam banyak-banyak kotak tu ada jugak yang owner blog tak aktif lebih dari 3 bulan dan ada juga yang langsung tiada mesej

Kenapa kita tak mulakan dari nombor 1? Sebabnya nombor 1 khusus untuk kotak fibox official.Content mesej ikut korang la nak buat spam ke, iklan ke, atau suruh owner blog follow blog korang ke terpulang. Jangan tulis '5zol suruh buat spam di sini' sudah. Semoga trick ni dapat membantu korang.


Buat Duit Dengan Chups Chups

Statement pendapatan aku


Lebih mudah membuat duit dengan menyertai churp churp berbanding menyertai perkhidmatan pengiklanan lain. Churp churp ialah anak syarikat kepada nuffnang dan boleh dipercayai. Kempen yang di beri boleh di integrasikan ke dalam sosial media mahupun blog. Cara untuk memperoleh pendapatannya juga adalah lebih mudah dengan hanya berkongsi kempen yang diberikan atau mengajak rakan untuk menyertai . Di sini aku akan kongsikan 5 teknik yang boleh di guna pakai untuk menambah pendapatan dari churp churp.

Bagaimana untuk membuat duit dengan churp churp?
1.) Korang boleh berkongsi kempen dan mengajak rakan dari facebook untuk menyertai
2.) Kalau korang ada twitter, korang boleh mengajak follower twitter korang sekali
3.) Iklankan atau buat entry tentang chups chups di blog korang
4.) Gunakan chatting atau forum sebagai media altenatif
5.) Kongsikan kempen di facebook fanpage korang jika ada.

Dengan mengikut langkah-langkah ni, peluang korang untuk memperoleh pendapatan yang tinggi adalah lebih besar. Tak mustahil untuk korang memperoleh pendapatan melebihi seribu sehari dengan syarat korang kena bekerja keras sedikit. Aku sendiri memperoleh pendapatan beratus ringgit dalam beberapa minggu. Dah boleh cashout tapi nak tunggu sampai ke target yang aku nak. Macam ni la aku buat duit dengan media sosial dan blog. Korang pun boleh buat perkara yang sama. Kalau tak percaya boleh tengok earning statement aku di atas. Jangan terkejut dengan angka tersebut sebab korang pun boleh dapat mungkin lagi tinggi dari tu.

Sign up  sini sekarang dan korang sudah boleh menjana pendapatan extra serta merta.


Udang Lipan Makanan Laut Eksotik


Ini namanya udang lipan. Ianya merupakan makanan laut paling eksotik yang pernah aku makan selain dari sotong katak. Rasanya boleh tahan manis dan sedap. Aku pernah terdengar yang udang lipan ni mujarab untuk mengubati penyakit asma. Tapi tak tahulah kepastian yang sebenar. Ada yang menyebut udang lipan sebagai udang mentadak atau udang ronggeng. Kenapa ia dinamakan begitu? Kerana ia mempunyai bentuk seakan seekor lipan dan ada juga yang mempunyai bentuk seperti mentadak. Menurut catatan yang pernah aku baca, udang lipan mempunyai pelbagai warna dan banyak menghabiskan hidup sembunyi di dalam lubang atau sarang. Patutlah tak banyak yang ditangkap dan dijual dipasar.

Masakan apa yang sesuai untuk memasak udang lipan ni? Sebenarnya ia adalah sama seperti udang biasa di mana apa juga masakan yang sesuai untuk udang biasa juga sesuai untuknya. Ada juga yang membuat mee kuah udang lipan. Wah, dengar pun dah terliur. Masakan yang pernah dimasak oleh mak aku sendiri menggunakan udang lipan ialah masak lemak, kari, dan goreng biasa. First time aku tengok udang lipan ni masa tingkatan tiga. Kulit udang lipan sebenarnya agak keras dan tajam ditepi. Jadi, untuk siang udang lipan   perlu menggunakan cara yang betul. 



Kukubird VS Anu


"Kukubird." apa benda la yang kawan cina aku ni mengarut. Mentang-mentang la aku tak faham bahasa dia ikut suka je apa yang dia nak cakap. Yang aku tahu bird ni dalam bahasa inggeris bermaksud burung. Burung terkukur agaknya. Jadi, aku buat tak kisah je la dengan perkataan tu. Satu hari aku diberitahu maksud perkataan tersebut. " Kukubird itu budak lelaki punya meh...." . Cis, mencarut rupanya budak cina ni. Tapi aku diperjelaskan bahawa dalam bahasa cina perkataan tu bukan mencarut. Ianya seperti perkataan double meaning ditujukan secara sopan pada ^&$%^ budak lelaki. Kalau dewasa lain sebutannya dah memang confirm mencarut. 

Pada pendapat aku, perkataan ni baik jangan digunakan. Takut nanti berlakunya salah faham atau perkara yang tidak diingini. Apakah yang aku maksudkan? Cuba kita imbas kembali krisis tajuk lagu 'Negaraku' yang ditukar menjadi 'Negarakuku'. Wah, biadab sungguh tajuk tersebut. Majoriti rakyat Malaysia yang marah kerana isi kandungan lagu tersebut tetapi tidak tahu bahawa tajuk lagu tersebut pun sudah cukup memalukan. 

Itu baru perkataan dalam bahasa cina, macam mana pula dengan bahasa melayu? Ada satu perkataan yang jika disalah tafsir membawa maksud yang sama iaitu 'Anu'. Memang aku ketawa besar bila kawan aku dari sabah berkata "Anu aku....." . Rupa-rupanya anu yang dimaksudkan itu adalah 'lupa'. Aku terfikir yang ianya sinonim seperti kukubird. Perkataan anu ini memang digunakan secara meluas dalam perbualan harian bagi orang-orang Sabah. Amat jarang untuk orang semenanjung menggunakan perkataan ni. Perkataan ini sebenarnya agak sopan untuk digunakan jika dibawa maksud kepada %&^*. Lain-lain perkataan mungkin agak kasar dan boleh dikategorikan sebagai mencarut. 

Untuk pembaca entry ini yang masih bersekolah, jika cikgu bertanya "Mengapa tidak siapkan kerja sekolah?" jangan pula korang menjawab "Anu cikgu!" Kalaulah cikgu tersebut salah faham memang confirm kena rotan atau lari keliling sekolah. Jadi jawablah dengan jawapan yang lebih mudah difahami.

gambar hiasan sumber dari google



Tupperware Dari Cikgu


Tahun 1998, seorang pelajar darjah 2 bertanya pada gurunya, "Mengapa setiap kali menang kuiz cikgu hadiahkan tuperware?" Guru tersebut menjawab, "Bila kamu dah besar, kamu akan faham". Pelajar itu tidak mengerti dengan jawapan yang diberi. " Tak kisahlah, janji hadiah." Lalu pulanglah pelajar tersebut ke rumah dan menunjukkan hadiah tersebut kepada ibunya.

Selang berbelas tahun kemudian, pelajar tersebut telahpun menamatkan pengajian. Tiba suatu hari ketika rajin mengemas rumah, secara tidak sengaja matanya terpandang sebiji tupperware..Memorinya mengimbas kembali dizaman persekolahan lalu teringat peristiwa dirinya dengan guru tersebut. Dia terfikir sejenak mencari maksud disebalik jawapan guru itu. Terlintas di hati lalu berkata, "Tupperware ni untuk isikan bekalan kan? maksudnya......." . Pelajar tersebut tersentap seketika lalu menitiskan air mata. 

Memang itulah yang dimaksudkan oleh guru tersebut. Tupperware kosong yang tiada apa-apa hanya akan ditinggalkan, tetapi jika diisi bekalan akan dibawa kemana-mana. Begitulah perumpamaan pelajar yang diberikan bekalan oleh gurunya untuk kejayaan di masa hadapan. Siapakah pelajar tersebut? Jawapannya adalah aku sendiri. Selamat hari guru. Cikgu ' I love U'.



Tips Backlink Untuk Bloggers


Berblogging ini sebenarnya lebih menarik dari melayari laman sosial seperti facebook mahupun twitter. Kita boleh mencurahkan kreativiti, menambah kenalan baru, menambah ilmu pengetahuan mahupun mencari pendapatan sampingan melalui blog. Secara personalnya aku sendiri telah menambah ramai kenalan bloggers. Untuk kali ini aku menulis sedikit tips dan maklumat tentang external backlink secara langsung dan tidak langsung untuk dikongsi bersama. Semoga ianya dapat membantu.

Dalam berblogging ni sebenarnya jarang terjumpa entry yang menulis tentang bloggers lain. Kecualilah jika terdapat segmen atau contest tertentu. Beruntunglah jika terdapat entry ditulis 100% tentang kita. Entry sebegini secara tidak langsung dapat mempromosikan blog kita kepada bloggers lain. Sebagai contoh yang boleh aku beri ialah entry blogger Nurul ini. Rajin pulak dia menulis tentang aku. Awek aku ke ni? Em, kalau ada rezeki tu adalah. Boleh tahan jugak awek ni menulis entry tentang aku. Seperti luahan perasaan pulak. Tapi bukan itu yang aku nak perkatakan, maksud sebenar yang aku hendak sampaikan ialah terdapat backlink dari entry tersebut ke blog aku secara tidak langsung. Jadi, dalam dunia blogging ini adalah satu keuntungan besar yang boleh menjana trafik ke blog aku jika terdapat bloggers lain yang membaca entry tersebut. Contoh lain external backlink yang aku dapat ialah dari entry Moon's blog ni.

Tips seterusnya jika hendak meninggalkan komen, pastikan korang meletakkan signature link URL terus ke blog korang dibawah komen dengan contoh code html berikut:

<a href="http://5zol-saidsomething.blogspot.com/">http://5zol-saidsomething.blogspot.com/</a>

Maka ianya akan keluar signature seperti ' http://5zol-saidsomething.blogspot.com/ ' dibawah komen tersebut. Boleh juga jika aku gantikan signature menggunakan singkatan seperti ' 5zol ' tetapi percentage pembaca untuk mengetahui itu adalah linking tipis. Tips ini aku belajar dari bloggers luar tentang bagaimana untuk meningkatkan trafik ke blog. Adakah ianya berkesan? Lihatlah sendiri dari hasil yang aku dapat. Ianya boleh terus bertahan selagi entry tersebut menjadi tumpuan pembaca dan tidak dibuang oleh blogger tersebut.



Sebenarnya masih terdapat banyak cara untuk mendapatkan external backlink seperti berforum, link exchange sesama bloggers, mempromosikan di laman sosial atau berchatting. Kesimpulan yang boleh aku berikan ialah semakin banyak backlink yang kita perolehi, semakin tinggi penjanaan untuk trafik. Jika entry ini membantu, sila tinggalkan sedikit komen di bawah.

Segmen Saya Blogger Hot


Segmen kedua yang dijoin sejak aku bergelar blogger. Hmm. Hot ke aku ni? Tak kisah la hot ke tak yang penting tuan segmen dah janjikan 5 hadiah misteri. Apakah hadiah misteri tersebut? Jawapannya aku sendiri pun tak tahu sebab dikategorikan sebagai misteri. Tapi kalau namanya hadiah mestilah bernilai kan? Mana tahu kalau tuan segmen nak kasi hadiah 'Proton Preve' ke, 'Tiket Percutian ke Norway' ke, 'Tiket Kapal Titanic 2' ke terserah pada beliau.

Macam mana nak join? Tak susah, first sekali follow blog ni, pastu klik iklan nuffnang di blog ni (bergurau pulak), then klik banner di bawah dan terus ke segmen yang dikatakan. Ikut langkah-langkah yang diberi oleh CheguAlong. Jangan lupa tinggalkan link di ruangan komen dibawah membuktikan korang dah join. Susah ke nak karang entry? Kalau susah sangat copy paste je seketul entry aku ni. Aku halalkan. Tapi kalau dah dapat hadiah tu kongsi-kongsilah (bergurau lagi).

Sebenarnya aku bukannya nak hadiah tu sangat. Just nak memeriahkan majlis. Kalau korang yang menang, Alhamdulillah rezeki korang. Bila kita support bloggers lain, bloggers lain akan support kita. Memang ni tips terbaik untuk menjadi bloggers yang hot. Blog aku tak la seberapa hot. Design pun hodoh-hodoh je tapi trademark aku sebagai '5zol' dah mula mendapat ranking dalam dunia blog. Jika korang ingin betul-betul hot, klik banner dibawah dan terus join. Tarikh tutup penyertaan 16/6/2012. Lambat lagi tu, kalau rajin boleh pungut beribu riban followers ajak join memang peluang untuk menang cerah.




Syarat penyertaan :

1. Mestilah seorang blogger.  
2. Follow blog Chegu Along
3. Klik like pada page Chegu Along
4. Pastikan tajuk entri : Segmen "Saya Blogger Hot" by Chegu Along. 
5. Copy banner kat atas tu :  "Saya Blogger Hot" dan paste dalam entri anda.
6. Paksa 3 kawan anda join segmen ni. 
7. Tinggalkan link entri di ruangan komen di bawah. 

Tips Bloggers Baru


Masa baru belajar blogging banyak benda yang aku terfikir. Macam mana nak tambah followers dan trafik ke blog? Mampu ke blog aku berdiri untuk tatapan pembaca atau sekadar syok sendiri? Jadi aku memulakan pencarian dari pelbagai tips dan artikel. Secara kebetulan aku blogwalking ke blog seseorang dan disitulah aku terjumpa aplikasi shoutbox dari fibox. Fungsi shoutbox yang diletakkan sebagai gadget itu menarik perhatian aku dan aku terus ke laman tersebut untuk mendapatkannya. Agak malang kerana ketika itu fibox mengalami masalah untuk mendaftar. Namun begitu, laman fibox tetap menjadi perhatian untuk aktiviti blogging aku. Mengapa? Biar aku jelaskan.

Menariknya, di laman fibox juga terdapat shoutbox yang menjadi tumpuan para bloggers untuk melepak dan bertukar pendapat. Sebagai seorang blogger yang baru nak up, pada mulanya aku hanya menegur. Alhamdulillah semua bloggers disitu spoting. Mungkin ada seorang dua yang bersikap kurang menyenangkan apabila ternampak blogger baru. Tapi itu perkara biasa. Dari situlah aku mendapatkan 30 followers pertama dalam masa satu hari dengan menggunakan konsep 'u follow i follow'. Barulah blog aku lebih stabil dan mula mendapat komen di entry. Ini adalah permulaan yang baik. Setelah mendapatkan 30 followers pertama, aku mula mendapat followers yang follow secara ikhlas tanpa mengharapkan follow semula.

Seperkara yang lebih unik di mana laman fibox bukan sahaja dilayari oleh Bloggers Malaysia, malah turut menjadi tumpuan Bloggers Indonesia dan Brunei. Bahasa pengantar utama yang digunakan ialah Bahasa Malaysia. Pelbagai cerita, ilmu pengetahuan, gurauan dapat di kongsi bersama. Nickname aku iaitu 5zol mula menjadi trademark di fibox dan mula mendapat tempat di dunia blogging. Di shoutbox fibox juga terdapat kemudahan link exchange dengan meletakkan link blog terus pada nickname yang digunakan. Bermakna, bloggers lain boleh terus blogwalking ke blog kita dengan hanya klik pada nickname tersebut. Secara tidak langsung ianya berkesan untuk menambah trafik ke blog kita.

Sebenarnya dari tarikh aku menulis entry ni, baru 4 minggu aku serius berblogging. Amature lagikan? Tapi itu bukan satu penghalang untuk aku berkongsi sedikit tips pada bloggers baru. Sedikit sebanyak ianya dapat membantu mereka. Di sini aku kongsikan link terus ke Fibox . Pada bloggers baru, teruskan usaha dan jangan cepat mengalah. Apa sahaja entry yang kita buat kongsikan sahaja sebab itu adalah luahan dari kita. Melainkan jika entry tersebut adalah copy paste, ramai tidak suka untuk membacanya.

Azab Si Anak

Lihatlah wajah si ibu seperti tiada perasaan

Disebabkan kebanyakan video ini dari youtube telah dibuang, aku mengambil keputusan untuk memuat naiknya sendiri. Mengikut laporan kejadian ini telah berlaku setahun yang lalu dan pelakunya telah dikenakan hukuman. Sama-samalah kita mengambil iktibar dari apa yang terjadi.

Anak kecil yang belum mengenal dunia ini hanya mampu menangis

Sedangkan haiwan sayangkan anak, apatah lagi manusia. Walau dengan tersebarnya video ini, diharap ianya tidak mencacatkan hari ibu yang akan tiba tidak lama lagi. Beruntungnya kita mendapat ibu yang baik lagi penyanyang. Yang lebih menghairankan, mengapa mereka disekeliling tidak menghalang perbuatan ibu tersebut? Mereka sebenarnya berkemampuan. Ibu tersebut langsung tidak bersenjata. Pada aku, apa sahaja alasan yang diberikan langsung tidak boleh diterima.

video



Untukmu Ibu




Tahun ini aku telah memberi hadiah yang teristimewa buat ibuku. Anak yang dibesarkan dengan susah payah ini   telah membawa pulang segulung ijazah. Mungkin aku tidak terlalu hebat di mata dunia tetapi pada ibu, akulah yang terbaik. Syurga di bawah telapak kaki ibu tetapi ibu tidak pernah menyuruhku bersujud padanya. Malah aku didukung, dicium dan dibelai dengan penuh kasih sayang.

Teringat lagi pada hari pertamaku dihantar ke universiti. Terlalu berat dan sedih untuk ibu melepaskanku sehingga menitiskan air mata. Pada majlis graduasiku, sekali lagi ibu menitiskannya  tetapi dengan membawa maksud berlainan. Aku tahu ibu terlalu gembira. Ketika aku naik ke pentas, mungkin ibu ingin melompat lalu ingin terus memelukku tetapi perasaan itu dikawal sehingga tamatnya majlis.

Mungkin aku telah terlupa saat terakhir aku disusukan. Tetapi darah yang mengalir ini telah sebati dengan susumu. Jiwa ini juga mendakap erat kasihmu yang abadi. Biar senakal manapun diriku, dirimu tidak pernahku  lupakan. Ibu, ketabahan dan kecekalanmu dalam membesarkanku pasti merupakan dugaan yang terbesar dalam hidupmu. Aku bersyukur kerana ibu masih ada untuk melihat kejayaanku. Ibulah nikmat yang tidak terhingga yang telah diberikan kepadaku bahkan aku lebih beruntung dari Rasulullah S.A.W dimana baginda telah kehilangan ibunya ketika kecil.

Sebelum ini, ibu mahukan aku menjadi seorang doktor. Adakah aku telah derhaka kerana tidak mampu memenuhi impian ibu? Impian ibu bukanlah cita-citaku. Walaupun impian ibu tidak tercapai, aku masih mampu menjaga ibu ketika sakit dan merawat ibu ketika demam. Aku juga sehebat doktor yang terlatih. Di latih dari bakti dan ehsan mu. Bahkan juga dari kemuliaanmu. Selamat hari ibu untuk ibuku.


Dunia Lain


Terbaca artikel dari rakan blog mengenai saka dan jin. Ianya terlalu misteri dan sukar diterima logik akal. Ramai di antara kita mempunyai kisah tersendiri mengenai jin ini. Menurut pengertian islam jin juga mempunyai kewajipan seperti manusia. Ada di antaranya yang beriman dan ada juga yang tidak. Orang bunian juga dikatakan sebahagian dari jin yang beriman.

Dari jin yang beriman inilah aku ingin menceritakan pengalaman aku sendiri. Masa tu aku baru form 3. Aku mengikut ayahku menjala di 'Lata Ulu Paip'. Hasilnya taklah seberapa. Sekadar untuk beriadah anak-beranak. Sungai tersebut sememangnya menjadi tarikan sebagai kawasan perkelahan dan di sekeliling sungai tersebut adalah hutan. Kami bermudik ke hulu dan jauh dari kawasan perkelahan tersebut. 

Sebenarnya tidak ada perasaan seram pun kerana waktu itu tengahari. Cuma yang menjadi misteri dan pertanyaan aku hingga sekarang ialah aku terdengar bacaan kitab suci Al-Quran. Pada awalnya aku sangkakan bunyi air tetapi setelah didengari dengan teliti sememangnya suara seorang lelaki. Aku menceritakan kepada ayah aku tetapi dia tidak mendengar apa-apa. Pelikkan dalam kami berdua hanya aku yang dengar? Mungkin kami telah termasuk sekitar perkampungan mereka. Mujurlah kami tidak di apa-apakan.

Dengan peristiwa itulah aku mengubah persepsi aku bahawa bukan kesemua makhluk halus adalah jahat. Kepercayaan aku tentang kewujudan perkara ghaib juga semakin teguh. Aku percaya dengan kata-kata ulama' bahawa kitab suci Al-Quran yang diturunkan untuk umat manusia juga diamalkan oleh jin yang beriman. Beruntunglah kita menjadi khalifah di muka bumi ini. 

Istilah Wang


Sedang aku belajar tentang e-commerce, aku terbaca sebuah artikel di mana istilah wang ialah apabila dua atau lebih indivdu mempercayai sesuatu benda atau perkara lalu memberikannya nilai. Maknanya wang ni bukan dalam bentuk kertas atau syiling sahaja tetapi meluas. Tidak hairanlah jika sesetengah negara pernah menjadikan kulit siput sebagai mata wang. Majoriti pekerja pun tidak mendapat wang dalam bentuk kertas tetapi dalam bentuk angka di dalam akaun bank. 

Misal kata aku ingin membeli sebuah basikal dengan tin kosong lalu penjual tersebut bersetuju. Bermakna nilai tin kosong itu bersamaan dengan sebuah basikal. Di sinilah konsep dimana dua individu mempercayai sesuatu benda lalu memberikannya nilai. Sebenarnya ini juga adalah persamaan dalam penggunaan wang palsu. Wang palsu tiada nilai tetapi apabila dua individu menjalankan proses jual beli lalu si penjual mempercayai wang tersebut maka ia memberikan wang tersebut nilai. 

Secara globalnya, mata wang di setiap negara ada turun naiknya tetapi majoriti percaya bahawa nilai emas tetap kukuh. Emas boleh dijadikan wang alternatif jika berlakunya kemerosotan ekonomi. Wang kertas yang mempunyai angka ini kemungkinan hanya tinggal kertas kosong sahaja. Ianya berlaku apabila taraf hidup terlalu meningkat. Di Malaysia sendiri wang 1 sen telah dilupuskan dan nilai minima sesuatu barang ditetapkan dengan harga 5 sen ke atas. 

Jika dilihat pada evolusi sistem kewangan ini, ianya memberi kelebihan kepada kita. Contohnya perniagaan online dan perbankan online. Paypal adalah antara sistem perbankan online pertama di dunia dan memberi perkhidmatan secara global. Di Malaysia pula, sistem perbankan online yang berkembang seperti Maybank2u, CIMB Click dan sebagainya dapat permudahkan urusan di dalam negara.













Peluang Kedua


Perit rasanya bila terlalu hampir dengan ajal. Begitulah yang terjadi padaku dua tahun yang lalu selepas diserang demam denggi. Aku dimasukkan ke hospital pada malam hari lahirku dan kebetulannya besoknya adalah hari perkahwinan abangku. Teringat pula kata-kata cikgu aku dulu bahawa hari kelahiran mungkin akan bertukar menjadi hari kematian seseorang. 

Badanku lemah dan mukaku pucat. Beberapa hari sebelum tu aku demam di hostel. Aku sangka demam biasa dan mungkin akan sihat selepas makan panadol. Aku pulang ke kampung pun untuk hadiri majlis perkahwinan abang aku. Melihat keadaan demamku yang semakin teruk, aku dihantar ke klinik untuk rawatan dan di situlah aku disyaki menghidap demam denggi. Doktor tersebut mengarahkan aku dimasukkan ke hospital untuk rawatan susulan. 

Sepanjang dihospital, sampel darahku diambil berkali-kali untuk pengujian. Mak aku yang menjaga aku turut tidak dapat menghadiri majlis perkahwinan abangku. Hanya ayah aku dan saudara terdekat yang hadir. Aku mengerti perasaan family ku tapi qada dan qadar tak dapat dielakkan. Terus terang aku terasa bersalah dengan apa yang terjadi. 

Saat paling kritikal bila mataku terus gelap. Suara hati mengatakan mungkin ajalku telah tiba dan kemudiannya aku langsung tidak sedarkan diri. Aku tersedar setelah dikejutkan doktor. Melihat sekeliling, aku bersyukur kerana masih dipanjangkan usia. Seminggu juga aku dimasukkan ke hospital dan aku mengambil masa hampir 2 bulan untuk sihat sepenuhnya. Mungkin terdapat hikmah atas kejadian ini dan tugasku didunia masih belum selesai. Aku nasihatkan sama-samalah kita menjaga kebersihan. Beringat sebelum kena.









Playstation R.I.P


Cerita ni taklah baru tapi memang harus dijadikan ikhtibar dalam mendidik anak-anak. Mengikut laporan akhbar Seorang budak berusia empat tahun menembak ayahnya hingga mati setelah menolak untuk membelikannya sebuah PlayStation. Kejadian ni dikatakan berlaku Arab Saudi dari daerah Jizan selatan. Sampai macam tu kelakuan anak-anak. Siapa yang bersalah sebenarnya ni? Anak-anak, Ibu bapa, atau Syarikat Sony yang membangunkan permainan tu? Pada pendapat akulah, semua harus mengambil peranan. Ibu bapa harus mendidik anak-anak dan cuba hindari mereka dari terpengaruh dengan gejala negatif. Sony sendiri sebenarnya telah menghadkan usia yang bersesuaian untuk bermain permainan ni tapi ramai di antara kita mengambil mudah. 

Lainlah pulak cerita tentang family aku. Ayah aku dalam usia lewat 40an memang taksub bermain Playstation. Game yang jadi kegemaranya ialah 'Needs for Speed'. Bukan sebab game tu berbentuk racing tapi disebabkan aksi melanggar kereta polis. Mujurlah orang tua pandai berfikir. Kalau budak-budak, nanti tak pasal-pasal kereta polis betul yang diorang hentam. Kadang-kadang tu sakit hati jugak coz time aku nak tengok tv, time tu la dia nk on Playstation. Kalau difikirkan balik, memang salah aku dengan abang aku. Kami yang suruh dia cuba sampai ke tahap terlalu expert. Zaman ayah aku dulu memang tak pernah wujud benda macam ni. Bila benda ni lahir pulak usia dah tua jadi keinginan nak mencuba tu ada.