Kereta Pertama


Setelah 23 tahun penat berjalan kaki dan berbasikal. Akhirnya aku mempunyai kereta sendiri. Proton Wira second hand engine convert Mitsubishi 1.5 menjadi tunggangan berenjin aku yang pertama. Nak beli kereta baru bukan tak mampu tapi takut ada bulan yang tersangkut tak pasal-pasal kereta kena tarik. Bak kata pepatah moden "second hand car using cash is much better than a new one using loan." . Setiap tahun pulak kena bayar insuran, roadtax, maintainance. Tu tak termasuk lagi duit petrol dengan repair kalau rosak. Tahunan je entah brapa ribu habis dekat dia. Bukan senang nak cari duit.

Jadi aku rasa keputusan aku untuk membeli kereta second hand ni adalah pilihan yang bijak. Lagipun aku kan baru habis study. Kerja pun belum tetap. Orang bujang ni pun kena fikir jugak simpan duit untuk kahwin. Dapat kereta macam ni pun dah kira bersyukur. Senang sikit aku nak pergi kerja. Orang lain ramai yang naik motor je. Aku pun sebenarnya nak beli motor tapi apakan daya diharamkan oleh mak ayah aku. Diorang trauma selepas abang aku eksiden sampai patah kaki.

Mudah-mudahan kereta baru aku ni tak rajin buat hal. Bawak kereta auto ni sebenarnya lebih senang berbanding manual. Tak perlu risau tentang enjin mati ditengah jalan. Memang rilex dan tak perlu tukar gear banyak kali. Aku pun belum biasakan dengan kereta aku ni. Mana taknya, belum sampai seminggu bertukar tangan. Orang tua pernah berpesan yang kereta kita ni akan tahan lama kalau tidak digunakan untuk perkara jahat atau maksiat. Insyallah aku tak buat benda-benda macam tu. Aku ni pun bukan jahat sangat. Cuma nakal sikit je. 

kereta wira 94


25 yang bergurau:

P#eoniX berkata...

wah!!!leh lah merayap ge mane-mane pon senang...nak anto orang saket ge hospital pon senang...hehehe janji hade kete...heheh

5zol berkata...

mudah2an mmberi jasa.. amin...

arOlina berkata...

23thn?? huhu sme la umur kita ni kn?? yeke?? hahahaha ke kamu tua lg? hahaha.. unutng la ade kereta . aq xde lg. tumpang org je.. skrg kumpul2 duit ,nak bli kreta didamkn.. hahaha

5zol berkata...

tiada keretaku bawa kau jln2, rumah pun ku tiada ada pun bapak punya...

! ❀ ainie sempoy ❀ ! berkata...

wahh..best nye ..dpt kreta sndri!..tp auto lg mhal ckit dri manual kn?

5zol berkata...

ha ah.. mahal skit.. tpi drive lgi sng..

cyda berkata...

best gila ada kereta sendiri -,-

5zol berkata...

cyda nk tumpang pun bley...

arOlina berkata...

untung la ada kereta... aq plak...(teda kereta ku bawa kau jln2) wehuuuuuuu

5zol berkata...

ala.. lina mau kreta juga... kreta menan suda...

amercorner.blogspot.com berkata...

hang ni berapa umur 5zol? hoho..
Mak bapak aku pun mcm trauma jugak dengan motosikal ni. Tak tahu lah kenapa akan tetapi dari kakak aku sampailah aku disuruh ambil lesen kereta je. Selalunya orang ambil dua . Tp bapak aku x benarkan. x tahu gak kenapa .


Secondhand car bagus lagi. x perlu nak berhuntang bagai. Aku nanti pun nak beli second hand car viva je. Viva save minyak pe. Ko pakai auto tak kuat makan minyak ke?

5zol berkata...

senasib la kita mer... auto 1.5 x kuat mkn minyak.. lain la klu 1.6 , 1.8 memang parak.. maintainance pun truk tuh..

arOlina berkata...

ameer coner kau kalah la ngn aq,, aq ada lesen motor,tp skrg xbwa lg sebab aq lpas xcdent ,jd motor aq msuk hospital, nsbib baik aq xmsok hspitalkn?? huhu aq nak bli myvi tp tggu pas aq dpt keja lg baek punya.. doakan aq ye dpt keja tu...

5zol berkata...

lina pasni beli insuran banyak2... bley claim pastu bli kreta...

arOlina berkata...

hahaha.. insurans aq byk dah.. tp xnak bg kluar biar je branak2 kat dlm tu, dah byk anak baru ambik,trus bli mercedes .. hahaha angan2 ku hanya kosong..

5zol berkata...

perghh.. merz tu... mau jugak 5zol curi sight mirror kreta lina nnti...

Rulita.park berkata...

mobil nya bagus kok xixixi :D

5zol berkata...

rulita mau tumpang pun boleh

NoRaQiLah JohaRi berkata...

alhamdulillah =)
dh ad rezeki ad kereta ye..
blh la tumpang..hehe =)

5zol berkata...

ramai nk tumpang ni.. ikut turn.. klu x muat bonek blakang ada...

amercorner.blogspot.com berkata...

arolina... kalah? boleh lah sebab aku x dpt lesen moto . haha .. bawa nye reti ... cuma xde lesen. ade hari tu kena samon polis bawa moto. hoho..

tu lah moto ni senang sikit nak eksiden .. lagi2 anggota badan yang terdedah time bawa moto kalau bawa kereta ade gak cover2 sikit.

Beli myvi . wow.. amin semoga ko dapat kerja. Haa aku target viva je . Myvi ni.... xper viva je haha

arOlina berkata...

amer ahahah. tula klu bwa keta ada selamat ckit, tp klu dah tersepit haha kaki patah.. tp byk2 kndraan klu bawa motor la paling teruk skali kn2??? kene langgar ke, ke melanggar sme je teruk'y.. hahaha... tq ye doakan aq dpt keja yg aq idam2kn. haha

5zol berkata...

hati2.. biar moto ngn kreta rosak x pe.. jnji kita slamat...

norazis berkata...

kan seronok dan bangga dapat buat harta dengan titik peluh sendiri..tahniah..

myfreeminded berkata...

Best kn dpt kete usaha sendiri. Wira sedan, emm senang make up kete ni, maintenance pun x lh mahal sgt, akak pun senang naik wira maroon akak tu ( 2nd hand gak).