KFC Tercemar


Macam-macam cerita kita dengar pasal KFC ni kan? Pasal bergaduh dengan pelanggan di ICT. Ayam dicalit dekat tapak kasut. Eeee, kotor tu. Barang makanan boleh pulak di buat macam tu. Kalau korang buat untuk korang makan sendiri tak kisah la tapi ni untuk customer. Haram tau tak. Kalau ada yang masih belum tengok video tu meh tengok di bawah ni.



Tapi ni baru di Malaysia. Di tempat lain pulak,

"SYDNEY, Australia – Rangkaian makanan segera Kentucky Fried Chicken (KFC) diperintah oleh sebuah mahkamah Australia supaya membayar ganti rugi sebanyak AS$8.3 juta (RM25.26 juta) kepada keluarga seorang gadis yang lumpuh kerana kerosakan otak selepas dia memakan hidangan KFC yang tercemar."
- Sumber Harian Metro Online

Sampai macam tu kesan pemakanan KFC? Kesian budak tu tapi aku taklah tuduh KFC bersalah. Mungkin segelintir cawangan je yang tidak mematuhi piawaian yang ditetapkan. KFC kan syarikat yang besar. Seharusnya diorang melakukan pemantauan dari peringkat atas hinggalah kebawah bagi mengelak perkara yang tak di ingini. 

Godek punya godek internet, terjumpa pulak laman web ni yang betul-betul anti dengan KFC. www.kentuckyfriedcruelty.com Laman web ni banyak protes pasal cara ternakan ayam dan cara ia di sembelih. Kalau di Malaysia, sembelihan tu hendaklah berdasarkan syariat Islam. Makanan halal bukan merujuk pada sembelihan je, ianya merangkumi jugak pada cara penyediaan dan bahan-bahan yang digunakan.

7 yang bergurau:

ezyra daniel berkata...

hmm bout vid tu,lehh cye ke??tak kan laa owner kfc tu bdo sgt g rakam vid camtu then kasi tnjuk kat owg..t sah2 takde spe nak g beli,tak ke rugi dia t???ngeee :D

5zol berkata...

bab video tu brdsrkan crita la kan, kwn pkerja tu yg rakam.. lgipun dkt apron tu dah ade logo kfc.. pakaian sragam lak tuh..kira sbnrnya ni mslh moral pkerja...

hazzim™ berkata...

ble caya ke nee

5zol berkata...

haha.. ntah la coz byk pnafian.. tpi kfc dh bwk klua pruntukan besar nk bersih nama... pling baru amik chef wan untuk iklan...

hazzim™ berkata...

aa ek .. ak plek gak .. tetiba je chef wan dlm iklan dye ..

GreenSejukhati.com berkata...

eee, sial punye bdk..tak kenang dek untung..mujur org nak amek b'keje..bile da kje, wt naye kew org lak..kalau org tak bg kje, melopong lah kaw !!

5zol berkata...

wah.. marah bukan main lagi ek...